התקשר אליי בשבוע שעבר, אחד ממנויי 'חיים בריווח', כאשר בקשה לא שגרתית בפיו. אחת מקופות הצדקה, הנערכת בימים אלו למבצע חלוקת 'קמחא דפסחא', שלחה איליו טופס כדי שימלא בו בפירוט, את סיכום הוצאותיו והכנסותיו החודשיות. הוא מבקש ממני, שאמציא לו נתונים מדויקים מהמערכת ואסייע בידו, למלא את הטופס כדבעי.
העברתי לו פירוט מדויק, לפי הפרמטרים שהציגה קופת הצדקה ובליבי תפילה, 'שלא יצטרכו…' (- כן! זה אפשרי).
השיחה הסתיימה ואני שואל את עצמי, איפה אנחנו??? קופות הצדקה כבר נערכות במרץ לקראת חג הפסח. כמותן, גם הנתמכים שבינינו, עסוקים במילוי טפסים מטפסים שונים. אולם, איפה אנחנו, ציבור המפרנסים, בתמונה. האם מכינים אנו את עצמנו, להוצאותיו של החג הקרב???
הגיע הזמן, לשבת עם דף ועט ולבדוק, או יותר נכון לתכנן, איך אנחנו מתכוננים להתמודד, עם הוצאותיו היתרות של חודש ניסן. ואם לא עכשיו אימתי?! נכון, שמי שחי עם סדר ולוקח כל העת בחשבון את ההוצאות השנתיות, יוקל לו כעת. אולם, בהתקרב רגע האמת, צריך להגיע איליו מוכן, עם יעדים ברורים.
אלא שלפני שאנחנו בודקים את מקור המימון, עלינו לדעת כמה היא העלות. אז ככה. החישוב שלנו מראה, כי משפחה בת שש נפשות, צורכת תוספת של כאלף וחמש מאות שקלים, עבור הוצאות המזון של חודש ניסן. הוצאות הביגוד, הן חישוב בפני עצמו, אולי נתייחס לכך בשבועות הבאים.
ברם, לתשומת ליבם של הורים המארחים את משפחות ילדיהן הנשואים. משפחה המארחת את ששת ילדיה הנשואים על טפם, במשך ימי החג; החל מליל הסדר, בינות לארוחות בימי חול המועד, שבת חול המועד, ועד החג האחרון עם השבת הצמודה לו, צריכה להכין תקציב נכבד, של לא פחות מ'שבת שבע ברכות' מכובדת.
וכשם שנדרש מן ההורים המארחים, לקחת את הדברים לתשומת ליבם, כדי להיערך מבעוד מועד, לא פחות מכך, צריכים הנתונים האמורים, להבהב ולעורר נקודה למחשבה, אצל הצאצאים המתארחים. ומי שחננו ה' ויש ביכולתו, יפעל נא בתבונה, להקל את הנטל מעל כתפי הוריו.
אין ספק, כי כשניערך מבעוד מועד ובצורה הנכונה, אזי נוכל להכריז בלב שקט 'הפסח עלינו', מבלי להזדקק יתר על המידה לתמיכותיהן של קופות הצדקה, אם בכלל